Блокчейн технологиите в здравеопазването: приложения и ползи

Технологията Блокчейн е една от най-значимите и иноваторски постижения на планетата. Блокчейн има огромна перспектива за използване в различни предприятия, което включва и здравеопазването. Все повече фирми възприемат иновативността на технологията, за да подобрят начина, по който работят. Тази иновация вече е приета във финансовия сектор, но медицинските компании все още се колебаят да я използват в своите ИТ рамки. Това не означава, че понастоящем няма организации за здравни услуги, които да използват блокчейн.

Значение на Блокчейн в здравната индустрия

Факторите, поради които блокчейнът събира толкова много симпатии е, че:

  • Блокчейн е прозрачен
  • Той е децентрализиран, защото не се ръководи от един човек
  • Информацията се съхранява криптирано
  • Блокчейнът е постоянен, така че никой не може да се меси с информацията, която е вътре в него

Как действа Блокчейн?

Блокчейн е споделен разпръснат регистър и има три забележителни сегмента:

  • Разпределена система: Децентрализираната партньорска инженерна система има възли, състоящи се от членове. Всеки от тях съхранява неразличим дубликат на веригата и е одобрен да валидира и утвърждава цифровия обмен.
  • Споделен запис: Лицата в системата записват текущите компютъризирани обмени в споделен запис. Алгоритмите се изпълняват и проверяват предложената транзакция и след като мнозинството от лицата одобрят размяната, тя се добавя към споделения запис.
  • Усъвършенстван обмен: Всички данни или дигитален ресурс, които могат да се съхраняват в блокчейн, могат да се квалифицират като разширена обмяна. Всяка търговия е организирана в блок и всеки блок съдържа криптографски хеш, който включва транзакциите в пряка хронологична последователност.

Бинанс прави свой собствен децентрализиран Блокчейн, за да предизвика Етериум

Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

Необходимост от Блокчейн в сектора на здравеопазването

  • С Блокчейн няма да има изискване за администратор. Той ще бъде заменен от интелигентната криптография. Също така всеки клиент е отговорен за всичките си данни и обмен.
  • Освен това, здравеопазването обработва лични данни за пациентите и изисква достъп до данни; Блокчейн може да рационализира тези възстановителни записи и да даде възможност за споделянето им по защитен начин. Блокчейн, накратко, предлага сигурност, адаптивност и защита на информацията.
  • Идеята за Блокчейн в медицинските услуги все още не е развита; може би, тя би трябвало да се развие стъпка по стъпка.

Начини, по които Блокчейн може да помогне на медицинските услуги:

  • Дългосрочни досиета на пациентите: Дългосрочни записи на пациенти, като регистриране на болести, лабораторни резултати, медикаменти могат да бъдат постигнати чрез Блокчейн. Това включва болнична, мобилна и преносима информация, помагаща за по-добра и пълна здравна грижа.
  • Данни за здравеопазването: Често, когато се занимаваме с информация за медицински услуги, записите си противоречат и копират. Освен това, уникалните здравни досиета имат алтернативен модел за всяка област, предлагащ уникални методи за въвеждане и контролиране на най-малко сложните информационни данни. С Блокчейн за цялата информация се създава запис, а не само за основният ключ. Клиентът ще търси местоположението, може да има различни местоположения и различни ключове, но всички те ще сочат към уникален идентификатор на пациента.
  • Случаи на арбитраж: Тъй като Блокчейн се занимава с търговия, основаваща се на одобрение, претенциите могат да бъдат потвърдени впоследствие, когато системата се съгласи с изпълнението на дадено споразумение. Тъй като няма конкретен контролиращ орган, ще има по-малко грешки или измами.
  • Управление на веригата за доставки: договорите, базирани на Блокчейн, могат да помогнат на асоциациите за лекарствени услуги да следят търсенето и предлагането през целия му жизнен цикъл, как се осъществява обменът, независимо дали споразумението е успешно или има забавяне.
  • Оперативна съвместимост: Самата идея на блокчейн, оперативна съвместимост, може да бъде приложена чрез използването на рафинирани приложения, за да се направи тя и съхранението на здравните картони една надеждна процедура. С използването ѝ, системата Блокчейн одобрява доставчиците по защитен и традиционен начин, който би премахнал разходите, свързани с информационното споразумение.

Западна Вирджиния ще използва Блокчейн гласуване в президентските избори през 2020 година

Използване на Блокчейн в здравеопазването

Здравните специалисти се надяват на бързото внедрение на блокчеин технологията, като 37,9% очакват, че ще им бъдат необходими само пет години за това. Понастоящем асоциациите и експертите се нуждаят от няколко примера на внедрен блокчейн и резултати за това как те са полезни в своята област.

Блокчейн в здравеопазването включва следната употреба:

  • Откриване на лекарства
  • Информационна сигурност в клиничните условия
  • Управление на данните на пациентите

В заключение

Перспективата на Блокчейн за здравеопазването зависи от това доколко са готови асоциациите за медицински услуги да създадат необходимата специализирана инфраструктура. Блокчейн е скъп, има опасения по отношение на смесването му с настоящите технологии и има положително спекулации за неговото универсално приемане. Едно нещо е без съмнение, че блокчейн е поел към здравеопазването през предходната година и вече има забележителни инвестиции в него. С неограничените си възможности, блокчейнът изглежда е готов да бъде един от ключовите стълбове в дигиталния свят.

Източник

One Reply to “Блокчейн технологиите в здравеопазването: приложения и ползи”

Leave a Reply